Základní organizace ČSV Nechanice
  Raabova 110
  503 15   Nechanice
 
  IČ: 62691775
 VČELIN - VČELařská INzerc
 Facebook

Napsali o nás

  • Přidáno: 23.12.2017
Potravinářský Obzor číslo 4/2017, čtvrtletník, datum vydání: 12. 12. 2017, napsali o nás a o našich Medových slavnostech článek. Magazín Potravinářský Obzor se zaměřuje na České a Slovenské zpracovatele, potravináře a obchodní a spotřebitelskou síť.
 
Medové slavnosti na zámku Hrádek u Nechanic
 
Řekne-li se Medová slavnost, vytane skoro automaticky většině lidí na mysli med. Právem. Každodenní bytí nás přesvědčuje o tom, že starat se o Český med a celé včelařství je třeba nejen psaním článků a dobrovolným vzděláváním včelařů, ale aktivní propagací medu, medových výrobků a života včel u laické veřejnosti. 


Nebyla to opulentní prezentace medu a medových výrobků. Nezisková a veřejně prospěšná akce byla zaměřena na zvýšení povědomí a zájmu veřejnosti Královéhradeckého kraje o med se značkou Český med, včelařství a důležitou roli včel při ochraně přírody a zemědělství. Dalšími cíly akce byly propagace národní kulturní památky – státního zámku Hrádek u Nechanic, podpora nákupu medu přímo od včelaře a také představení regionálních výrobců potravin. Akce svým tématickým zaměřením, obsahem i programem byla určena pro širokou laickou veřejnost, hlavně však pro rodiny s dětmi.Zúčastnilo se jí více než 1 820 návštěvníků, kteří mohli během celého dne sledovat prezentace významu včelařství zábavnou formou, stejně jako ochutnat či nakoupit medovou gastronomii, regionální potraviny a řemeslné výrobky. Hlavními pořadateli byly Základní organizace ČSV Nechanice a Včelařská farma Doležalův med. Akci plně podpořily Okresní organizace ČSV Hradec Králové a Královéhradecký kraj. Její význam byl podtržen nejen udělenými záštitami ministra zemědělství Mariana Jurečky a ministra životního prostředí Richarda Brabce, ale také účastí předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové a zahraniční delegace polských včelařů.

Dřevěná včela poutala pozornost dětí i dospělých   Na Včelí stezce s vnoučaty  * foto Michal Vokřál​

Proč Medové slavnosti na Hrádku?​

Myšlenka spojení hradů a zámků s medem a medovinou není nová, vždy k sobě v minulosti patřily.Na Nechanicku má včelaření dlouholetou tradici. Včelařilo se tu od nepaměti. Včelařský spolek pro Nechanice a okolí byl založen dokonce již v roce 1888. Do regionu spolku spadalo a dosud  spadá dvacet šest obcí. V současnosti působí na tomto území přibližně sto včelařů obhospodařujících 1 200 včelstev. To je dostatečný počet na to, aby svojí produkcí stačily zásobit medem celý region a svojí opylovací schopností udržely místní rostlinný genofond, bohatý na ovocné dřeviny. Důležitost včel pro opylení ovocných dřevin prezentoval svojí účastí i Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy. Za dobu své šedesátileté historie zde bylo vyšlechtěno více než sedmdesát pět ovocných dřevin. K zajištění správného opylení ústav chová sto včelstev a zaměstnává vlastního včelaře. Výjimečnost holovouského medu spočívá v majoritním zastoupení nektaru z květů ovocných dřevin.
 
Který med byl nejlepší?
 
Návštěvníci měli příležitost ochutnat mnoho různých medů od místních včelařů. Na stáncích byli k dispozici medy květové, medovicové, pastované i jejich směsi s různými komponenty. V nabídce byly například Polabský zubr (směs medu se zázvorem) nebo Medoláda  (směs medu, čokolády, ořechů a sušeného ovoce). Pozornost budil také Svatojánek, směs medu se svatojánským medem, která se uplatňuje v potravinách určených pro osoby trpící celiakií. Za účelem volby nejlepšího medu a medoviny byli vyzváni všichni příchozí k ochutnávce různých medů a jejich hodnocení. Samozřejmě se jednalo pouze o subjektivní hodnocení, každý z nás má jinou chuť a i proto preferuje něco zcela jiného, než ten druhý. Z dvaceti devíti anonymních vzorků byl hlasováním návštěvníků zvolen tím nejlepším med od včelaře Daniela  Petra z Nechanic. Vítěznou medovinou mikroregionu Nechanicko se stal výrobek ze včelařské farmy Doležalův med. Jednoduše řečeno.

 
Bohatý výběr medů                                      Budoucí včelaři?​     * foto Michal Vokřál​ 

Panenský med​

Panenský med představil mladý včelař Jiří Smolík, který se včelaření a medu věnuje více než dvacet let a obhospodařuje dvěstě padesát včelstev. O medu a včelaření mluví se zanícením a velkým zájmem. „Slušný český včelař do medu nic nepřidává, a tím myslím i cukr. Bohužel někteří včelaři jsou schopni používat cukerný roztok i během sezony, a to proto, aby navýšili medný výnos. Tyto medy většinou končí ve výkupech a posléze na  pultech našich obchodů“, říká Jiří Smolík. Je jedním z mála, kdo produkuje od roku 2015 med v té nejčistší podobě a to med panenský. Jeho vzácnost spočívá v hygieně včelího díla. Panenský med je vlastně „med z rámků toho roku postavených, avšak matkou nezakladených“. Je  mnohem jemnější, chutnější a o několik odstínů světlejší oproti klasickým medům. Je to dáno tím, že se do něho nemohou vyplavovat barviva ani jiné zbytky po vylíhlých včelách.

Proč je med zdravější než cukr?​

O tom, co je med a proč je zdravější než cukr toho bylo napsáno už dost. Stejně tak o cukru. I proto je zbytečné to zde opakovat. Od zkušených včelařů, ať již na podiu, ve včelařském stanu nebo na včelí stezce, se těchto informací dospělým i jejich dětem dostalo opravdu vrchovatě. Děti, které úspěšně absolvovaly Včelí stezku – informační pouť světem života včel - byla odměnou možnost vylosování odměny na kole štěstí. A šťastných dětí odměněných medovým medvídkem nebo jinou sladkostí nebylo málo! I tak lze vzbudit zájem o med a včelaření! V této souvislosti nelze opomenout ani prezentaci projektu „Medová snídaně“ propagovaného ve školách a školkách ministerstvem zemědělství. Sklidil úspěch i zde. Chleba s máslem a pastovaným medem chutnal opravdu výborně. Pastovaný med se velice dobře roztírá a dobře se odebírá ze sklenice. Zvláště pro jeho konzumaci malými dětmi je výhodou, že díky své krémovité konzistenci z krajíce chleba nestéká. Důležitý je i fakt, že si zachovává svoji krémovitou konzistenci i vitamíny a nikdy neprošel tepelnou úpravou. Med je v České republice nečastěji falšovaným potravinovým výrobkem. I když jeho spotřeba v posledních letech mírně stoupá, je stále ve srovnání s okolními státy velmi malá a dosahuje přibližně 1 kg na obyvatele a rok. Naopak spotřeba cukru činí 34 kg na obyvatele a rok, navzdory tomu, že za maximální množství se považuje 20 kg. Za jeden rok včelstvo nashromáždí kolem 150 kg medu. Včely jsou ale zcela zásadní pro opylování rostlin. Albert Einstein, jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob kdysi řekl, že až vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky, protože bez opylení nebude úroda, zvířata pojdou hlady a lidé s nimi. 

 
Včelař Vladimír Doležal představil včelařské  pomůcky   Zleva: včelař – pořadatel Vladimír
Doležal, předsedkyně ČSV Jarmila Machová, kastelán zámku Martin Rejman  * foto Michal Vokřál​ 

 
Prezentace regionu​

O tom, že se Královéhradecký region má čím pochlubit, přesvědčilo dospělé i jejich děti více než dvacet prodejních stánků nejen s medem  a medovými výrobky, ale také s regionálními potravinami, v některých případech i oceněných v soutěži Regionální potravina. K nim patřily výrobky Kapr filet pikant z firmy Rybářství Chlumec nad Cidlinou a.s. a také Frydrychův 100% jablečný mošt z odrůdy Topaz od firmy Jablka a mošty  Miroslav Frydrych. Doprovodnými akcemi zaměřenými hlavně na děti byly agility králíků, psů a sokolníků, stejně jako ukázky golfu a  hasičského útoku, soutěže a tvořivá dílnička pro děti, malování na obličej. V prostorech pro občerstvení převažovaly pokrmy a nápoje jejichž společným jmenovatelem byl med: medové pivo, Kunětická medová zmrzlina a medové nanuky, topinky s medem a česnekem, chleba s máslem a medem, medová limonáda, klobása na medu a jiné. Vítaným zpestřením byla hudební vystoupení kapel Bohemian Bards a Kantoři, stejně jako malých zpěváků z Mateřské školy Sedlice a Mateřského centra Nechanice. 

Autor článku: Michal Vokřál

 
Topinky s medem a česnekem měly úspěch   Zájem o medovou zmrzlinu byl velký​ * foto Michal Vokřál​ 
Stránky VČELIN (VČELařská INzerce) slouží bezplatné inzerci se včelařskou tematikou.